Ne kuuluisat neljän kuukauden hulinat ovat täällä.

Neljän kuukauden hulinat ja käsin kosketeltava väsymys löysi tiensä meillekkin. Vauva-arki on ollut ihanaa ja meille tosi helppoa. Yöt on nukuttu aina suhteellisen hyvin ja vaikka herätään, herätään syömään ja käydään takaisin nukkumaan. Näin ollaan menty oikeastaan aina, kunnes koitti kuuluisa neljän kuukauden ikä.

En ollut aikaisemmin kuullutkaan sanonnasta “Neljän kuukauden hulinat” ja olen aina vähän skeptinen noita vauvojen vaiheita kohtaan, sillä kaikki ovat niin yksilöitä ja vaiheita tulee ja menee, toisilla ne näkyy ja toisilla ei. Kuitenkin neljän kuukauden kohdalla koko päivän ja etenkin öiden rytmitys muuttui meillä niin radikaalisti, että aloin itse etsiä tietoa siitä, mitä voisi olla meneillään. No, sain pian todeta, että meillä eletään siis neljän kuukauden hulinoita, sillä kanssasiskoja löytyy teistä äideistä ja PALJON 😀

Samalla kun hulinat ovat vieneet mennessään pitkät ja sikeät yöunet, ovat ne tuoneet tullessaan todella paljon uusia taitoja. Olen lukenut, että nimenomaan tämä uusien taitojen runsas oppiminen ja unirytmien (rem uni, syvä uni, kevyt uni) vaihtuminen aikuisten kaltaiseen unirytmiin, aiheuttaa yövalvomisia neljän kuukauden iässä. Meillä parasta on tällä hetkellä aamuyön jokeltelu, sängyn laitojen rapsuttelu, sängyssä vatsalleen kääntyminen, sukkien kiskominen, tutin heittely, jalkojen paukuttelu puolelta toiselle ja syljen pyrryyttäminen. Ja kaikki nimenomaan aamuyöllä 😀 Olen aikaisemmin ajatellut olevani tosi jämpti esimerkiksi siinä, etten opeta poikaa nukkumaan vieressäni, mutta nyt olen heltynyt jo sille tasolle, että aamuyöstä eteenpäin nukutaan usein ainoastaan äidin kainalossa. Oma sänky on liian kiva paikka touhuta 😀 Joku muu, joka tunnistaa samoja asioita omassa yössään?

 

 

Jos yöt ovat vauhdikkaita, vielä vauhdikkaampia meillä on onneksi kuitenkin päivät. Robert on jo kuukausi sitten oppinut kääntymään selältä vatsalleen ja nyt, kun kääntyminen onnistuu molemmin puolin, on helppo edetä pyörimällä 😀 Myös syljen päristely, lattioiden nuoleminen, lelut, punnertaminen ja kiljuminen on tällä hetkellä pop. Ryömiminenkin onnistuu jo hiukan, kun leikkimaton pehmeä reuna muuttuu liukkaaseen lattiaan! Viimeisin uusi taito, joka meillä on meneillään on soseiden maistelu. Aloitimme soseiden maistelun viime sunnuntaina ja se on jo nyt ihan lempipuuhaa! Tästä kirjoitan erillisen postauksen, sillä sitä olette paljon toivoneet. Soseiden maistelun myötä tietenkin kaikki, mitä äiti syö, tai juo on super kiinnostavaa ja nyt KAIKKEA pitäisi saada maistella 😀 Toistaiseksi ollaan pitäydytty bataatissa ja parsakaalissa, joten kahvia ja vihersmoothieta meillä ei vielä vauvalle tarjoilla 😀

Yövalvomisten myötä koen olevani ensimmäistä kertaa väsynyt sitten pikkuvauva ajan. Aivan vastasyntyneen kanssa väsymys on väistämätön, mutta synnytyksen jälkeiset hormonit auttavat kummasti ja tuolloin väsymystä ei oikeastaan edes tunne. Nyt se tuntuu ja näkyy. Silmäpussit ovat isommat, kuin koskaan aikaisemmin ja aamulla olo on kuin jyrän alle jäänyt 😀 Kahvi kuitenkin pelastaa joka aamu ja niin sitä kummasti taas aamulenkin jälkeen väsymyskin on saatu selätettyä. En edelleenkään ole oppinut nukkumaan päiväunia, joten se ei tässä hetkessä auta, mutta myönnettäköön, että minulla olisi vara mennä nukkumaan paljon aikaisemmin. Kuitenkin se oma pieni aika illalla houkuttaa vielä tällä hetkellä enemmän 🙂 Kuten kaikissa muissakin vaiheissa, myös tässä, on lohduttavaa se, että se menee vielä ohi. Luulin välissä parin hyvin nukutun yön jälkeen, että vaihe on jo selätetty, mutta vielä se on meneillään. En jotenkin haluaisi surkutella väsymystä, kun sen vastapainona on NIIN paljon kaikkea ihanaa ja uutta. Kuitenkin priorisoin unen hyvinvoinnissa tosi tosi korkealle ja mulla sen puute kyllä valitettavasti näkyy ja tuntuu.

 

 

 

Nyt hulinoita on takana se parisen viikkoa ja parin viikon päästä Robbe onkin jo viisi kuukautta. Mihinhän se aika oikein katoaa? Päivät hujahtaa kuin huomaamatta ja minun pikku vauva onkin jo aika iso poika <3 Siksi aion nauttia tästäkin hulina vaiheesta täysin rinnoin, sillä pian on neljäs kuukausikin ohi.

Löytyykö täältä muita samanikäisten äitejä? Miten teillä nukutaan? Vai nukutaanko? 😀

 

Kivaa viikkoa <3

-ANNA

 

Löydät minut myös:

ig: @annaelinaoinonen

facebook: @annaelinaoinonen

 

Voit myös pitää tästä

8 comments

 1. Hulinoita odotellessa.. ? t. 3kk pojan äiti
  Meillä nukutaan vielä toistaseksi hyvin?
  ps. millä kameralla kuvaat? Nääkin kuvat teistä on niin ihania❤️

  1. Joo, niitä todella odotellesaa ….. 😀 😀 Toivotaa, että vältytte pahemmilta aamuyön touhuilta 😀 Mulla käytössä Olympus pen 🙂 Kiitos <3 Ja ihanaa viikonloppua!

 2. Meidän poika on nyt 5,5kk. Tiedän niin hyvin nuo neljän kuukauden hulinat! Meilläkin nukuttiin sitä ennen todella hyvin – heräämisiä max yksi tai kaksi kertaa yössä. Neljän kk hulinat muutti kaiken ja tuo vaihe on jäänyt valitettavasti päälle. Jos ei lopu, täytyy joskus kuuden kuukauden jälkeen pitää kyllä unikoulua. Enää meillä ei aamutyöllä hulinoida, mutta syömään herätään 4-5 kertaa yössä..

  1. Ounou :/ Olenkin kuullut, että osalla se saattaa jäädä hyvinkin pitkäksi aikaa päälle. Huh. Toivotaan, että menisi ohi. Meillä myös suunnittelilla unikoulu, jos unet ei asetu. Lohduttavaa ajatella, että kyllä ne sitten JOSKUS nukkuu paremmin 😀

 3. Täällä myös hulinoidaan, vaikka poika onkin 2viikkoa vajaat 4kk. Tekstisi oli kuin suoraan omasta päästäni eli samastuin tähän täysin! Löysin myös vastauksen Lukan yörytmin äkilliseen muutokseen netistä ja samassa veneessä siis ollaan ? Välillä paremmin nukutun yön jälkeen odotan vaiheen loppuneen, mutta ylläri ylläri seuraavana yönä taas valvotaan! Saas nähdä kuinka kauan meillä hulinoidaan?

  1. Eikä! 😀 Helpottavaa kuulla, että täällä on kanssasiskoja niin paljo 😀 Meillä viimeyönnä taas valvottiin 3h… Huhhuijjaa. Alkaa äiti olla ja melko väsynyt, mutta onneksi pojat antoi mun sitten nukkua aamulla pidempään (kun viikonloppu ja isikin kotona) 🙂 Tsemppiä teille <3

 4. Hei, meillä tyttö reilu 3kk ja nyt taitaa jo alkaa hulinat. Meillä myös nukuttu hyvin mikä ollut ihanaa kun aikaisemmat vauvani nyt jo 4v ja 3v ovat olleet todella huonoja nukkumaan vauvana.
  Luulen että myös ikenet ovat alkaneet kutiamaan ja maanantaina saatu 3kk rokote tekee tehtävänsä.
  Itselleni myös olisi hyvät yöt tärkeitä mutta olen nyt psyykannut itseäni 6kk unikoulu ajatuksella jotta jaksan mahdolliset tulevat yö hulinat. Meillä tyttö on tullut aina aamuyöstä viereen mikä on ollut ok kun herännyt ekalta 6-8h pätkältä mutta nyt kun pätkä on paljon vähemmän niin täytyy yrittää myös pitää omassa sängyssään, mutta meillä kun herää hulinaan niin alkaa sitten hetken ähistyään sängyssään hereillä vaatimaan pois.

  Tsemppiä sinnekkin.

  1. Oi, teillähän on nukuttu pitkiä pätkiä! 🙂 Meillä mennään tällä hetkellä pisimmillään 4-5h pätkä ja sitten alkaa aamuyön hulinat (viimeyönä valvottiin 3h …). No, toivotaan että pian uni rauhoittuu täälläkin 😀 Unikoulu meilläkin suunnitteilla, mikäli ei unet ala asettua 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *